Костадин Катин остава кмет на Кочериново
Костадин Катин остава кмет на Кочериново / Дарик Кюстендил

Окръжен съд-Кюстендил под председателството на съдия Йоланда Цекова отхвърли искането Костадин Катин да бъде  временно отстранен от длъжността  кмет на Кочериново. Процесуалната мярка може да се обжалва пред Софийски Апелативен Съд, а определената дата за заседанието е 22 - ри февруари от 10 часа.

Интересите на Катин в съдебната зала представляваха адвокатите Вася Пешева от Кюстендилската колегия и Ангелова от Софийската. Искането за отстраняване от длъжност поддържаше заместник-административният ръководител Камелия Стефанова.

"Не знам какво съм очаквал. В такава ситуация не бях попадал досега. Не знам дали се чувствам обиден. За мен всичко е нормално, защото идват избори. На мое място, който и да е ще е удовлетворен, защото съдът в Кюстендил показа, че институциите в България работят  добре. Следващата инстанция не мисля, че ще постанови различно определение", бе коментарът на кмета на Кочериново Костадин Катин.

По делото има приложени СРС-та, които представляват разговори, прихванати през месец септември 2010 -та година между Костадин Катин и главния счетоводител Даниела Кирова. В съдебната зала прокурор Камелия Стефанова обясни, че от тях се прави извод за поведение на ефективно влияние върху главния счетоводител да се манипулират  писмени доказателства. Според държавното обвинение те касаят укриване и съхраняване на доказателства в община Кочериново

 На въпрос за СРС-та Катин отговори, че е крайно време да се сложи дисциплина в държавата."Това, което се прави от министър-председателя и от държавата не е лошо. Доколкото знам навсякъде се ползват специални разузнавателни средства, дори и в Америка. Искам да бъде въведен някакъв ред при използването им", каза още кметът на Кочериново.

Костадин Катин е привлечен като обвиняем за престъпления по служба.