/ iStock/Getty Images
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посети района на свлачището в село Мламолово, община Бобов дол. Тя се запозна с контролноизмервателната система, която предстои да бъде поставена на обекта, за да се следят и анализират геодинамичните процеси.

"Свлачището в района е активно. То е около 60 дка и е регистрирано през 2005 г., когато е било шест декара", посочи министър Аврамова. Тя уточни, че от миналата година министерството изпълнява проект, а монтирането на контролноизмервателната система в Мламолово е част от него. В проекта са включени 26 свлачища, на които ще бъдат изградени такива системи.

Премиерът поиска нова система, сигнализираща за срутища (ВИДЕО)

"С тях ще се следят динамичните процеси в свлачищата, за да има възможност превантивно да реагираме, където е необходимо"
, каза министърът.

"Проектът на министерството е на стойност 2,5 милиона лева. С монтирането на последните 26 системи, броят им в страната ще стане 251. Броят на работещите такива системи в страната е 225.

В момента свлачищата в България са 2178", каза министър Аврамова. Тя подчерта, че срутищните процеси напоследък, свързани с преовлажняването на скални масиви, са донесли много проблеми по републиканската пътна мрежа.

"На Министерски съвет премиерът ни нареди да търсим начини за превантивни мерки и за свлачищата, и за срутищата. Срутищата са по-трудни за контролиране, те трудно се предвиждат", каза министърът и допълни, че ще се търсят варианти за поставяне на датчици там, където е приложимо.

Аврамова каза още, че вчера в АПИ е имало среща с представители на научната общност, които са се съгласили да подпомогнат процеса чрез изграждане на методика за оценка на риска.
БТА