Калоян Димитров представи България на първият световен шампионат на FAI World Drone Racing
Калоян Димитров представи България на първият световен шампионат на FAI World Drone Racing / личен архив
Калоян Димитров от 12 а клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” представи България на финала на Световната купа по дрон рейсинг, който се проведе в град Шензен, Китай. Във финала участваха 128 спортисти от 34 държави. Кюстендилецът бе определен от Националната федерация по авиомоделизъм да представи България на първият световен шампионат на FAI World Drone Racing, след като завоюва няколко републикански титли, спечели златен медал за юноши на кръг от Световната купа през 2016 година в град Пловдив и приз на кръг от Световната купа в Прилеп, Македония през 2017 година.

Калоян Димитров представи България на първият световен шампионат на FAI World Drone Racing
личен архив
 

Калоян има честта да носи националния флаг по време на церемонията по провеждането на финала на Световната купа в Китай.
 
Форумът се проведе на грандиозния стадион Shenzhen Universiada Center-Stadium.
https://youtu.be/4kpqOaDW3zo

Дрон пилотите бяха съпровождани от 34 ръководители на екипи, плюс 72 допълнителни помощници и 40 официални поддръжници.

Пистата, по която летяха дроновете, е дълга 650м. и е построена във формата на традиционен китайски пътен възел на няколко нива, покрита със 7 000 м LED осветление което я прави едно от най-големите съоръжения от този тип, създавани някога за състезание с дронове.

Калоян Димитров представи България на първият световен шампионат на FAI World Drone Racing
личен архив
 

Стартовете се провеждат с полет на шест дрона едновременно, като полетът на всеки отделен пилот се наблюдава на монитор от отделен съдия за спазване маршрута на трасето и преминаване през всички препятствия. Всеки дрон е оборудван с лед осветление, което има възможност да свети в шест различни цвята, като всеки дрон от съответния старт свети в различен цвят, което прави разпознаването му по лесно от публиката и съдиите.
В състезанието са използвани най-високите технологични постижения в тази област, включително движещи се светлини по трасето в цвета на дрона, като по този начин се следи полета на всеки дрон поотделно. Отделно от това дроновете са оборудвани с последно поколение цифрови видео-модули на DJI, посредством които се дава възможност за стрийминг на живо по време на полета. Сложността на трасето е увеличена освен с традиционните завои на пистата, но и от денивелацията й по вертикал, като в променящите нивото й по вертикал участъци има ситуирани врати или цели тунели, което усложнява траекторията на полета на дрона освен по хоризонтал и по вертикал.

Победителят в това състезание – австралиецът RUDI BROWNING бе коронясан за пръв път в шампионата на FAI World Drone Racing.
 
 
 
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил