Динчо Желязков, Ивайло Атанасов, Севделин Атанасов
Динчо Желязков, Ивайло Атанасов, Севделин Атанасов / netinfo
Община Кюстендил да промени проекта за благоустрояване на градската среда, в частта му за парка пред галерията и да спаси брезовата горичка, за да не стане тя паркинг, настояха на пресконференция днес кюстендилците Севделин Атанасов, Динчо Желязков и Ивайло Атанасов.
“Така ще бъде туширано и общественото недоволство. Не съм против проекта, не искам общината да загуби тези близо 5 млн. лв.”, заяви Севделин Атанасов, който отхвърли всички твърдения, че зад тях стоят икономически интереси.
Ивайло Атанасов допълни, че групата създадена в социалните мрежи- “Спаси Кюстендил” ще сигнализира с писма Европейската комисия и ресорните министерства в страната, както и националния омбудсман.  Преподавателят Динчо Желязков поиска да се намеси и общественият посредник в общината Васил Иванов.

Тримата кюстендилци бяха категорични- “Повече така не може да се действа в Кюстендил”.

“Проектът може и да е законен, но е проблемен от управленска гледна точка. Необходима е промяна в начина, по който се вземат решенията в Кюстендил- на тъмно. Сайтът на общината е архаичен и безполезен, дори търсачката му не работи. На него няма информация за проекта. До нея достигнахме, чрез портала за обществените поръчки в България”, коментира Ивайло Атанасов, който е преподавател в Софийски университет и журналист.
Представителите на групата “Спаси Кюстендил” ще сложат номера от 1 до колкото са на брезите в горичката до галерията на Майстора, като ще маркират площта от нея която ще изчезне, за да се превърне в паркинг.

Брезова горичка
netinfo

Според тримата кюстендилци, хората, които са заснемали терена при изработването на проекта, са допуснали грешки при описването на дърветата. В проекта пише, че на дадено място ще се премахнат 1 – 2 дървета, а те са реално са 8, посочи Ивайло Атанасов.

Разгорещен дебат за съдбата на дърветата при представянето на проекта за благоустрояване на градската среда

“Проекти като този за галерията трябва да се правят след широко обществено обсъждане. Формално, сега процедурата може и да е спазена, но знаем как става, с общински служители в залата и журналисти. За проекти, за милиони левове, не може така. Проектът трябва да се промени, както в Силистра, след намесата и на премиера бяха спасени 20 чинара”, заяви Севделин Атанасов.
Динчо Желязков допусна, че може и да е имало 10 граждани на общественото обсъждане на проекта, “но те се използват за легитимация на хиляди”. Той сравни общественото недоволство днес, с това през 1981 година, когато е съборено кюстендилското читалище “Братство 1869” и цитира статия от кюстендилци във вестник “Култура”, озаглавена- “Он, че ми каже”!.
 
 
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил