Кюстендил
Кюстендил
Десетки деца от Кюстендил се включиха в изработването на военни униформи, както и редене на пъзели на някой емблематични картини посветени на Освобождението. Това стана по време на януарската музейна работилница. Темата на работилница за деца на Регионален исторически музей  през януари е вдъхновена от 142-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил от османско иго, което става на 29 януари.

„Заниманията включват изработване на униформи от Руско-Турската война, руски военни униформи и униформи на българското опълчение. Те апликират тези униформи върху лист хартия, върху съответното изображение. По този начин децата се докосват до тази част на историята, работейки с ръцете си, получават тази нова за тях информация. Надяваме се чрез емоционалното докосване, което те получават по време на тези занимания да могат да запомнят важността на тези събития“, заяви Мирослава Таскова - експерт РИМ-Кюстендил.

С помощта на интерактивни игри децата имаха възможност да се запознаят с военните униформи, носени в периода на Освободителната война.За изработването на униформите децата използваха вълнени платове, ако кожа и хартия. Според преподавателя Татяна Стоименова тези работилници са много полезни за обучението на децата.

„Децата като разбраха, че ще идваме на такава работилничка,всички с въодушевление се отзоваха. Самата атмосфера тук показва, че те са наистина заинтригувани от това, което правят. Това е нещо ново за тях и това, което правят, и информацията, която правят, ги обогати и беше нещо различно и интересно за тях“, каза преподавателят Татяна Стоименова.

Кюстендил