Деца със специални образователни потребности се обучават в библиотеката
Деца със специални образователни потребности се обучават в библиотеката / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Над 70 деца със специални образователни потребности от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново ще бъдат обучавани и ангажирани през лятото по проект „Интеграция чрез ИКТ - Библиотеката в подкрепа на деца със специални образователни потребности", финансиран от Програма „Глобални библиотеки - България". Стойността му е максимално възможната- 15 000 лв., като той е оценен с 97 от максималните 100 точки.
Водеща организация е Регионалната библиотека "Ем. Попдимитров", а партньори са- Ресурсния център за подпомагане и интегрирано обучение, и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, библиотеките при НЧ "Зора"- Дупница и НЧ "Пробуда"- Кочериново.
"Основната цел на настоящия проект е да подпомогне процеса на интегрирано образование и да подобри подкрепящата среда на децата със СОП, използвайки съвременни информационни и комуникационни технологии. Освен към децата, проектът е насочен и към техните родители, лични асистенти и учители. Изработена е специална програма, съобразена с потребностите и възможностите на децата, като заниманията се провеждат в Компютърния център на библиотеката, в сградата на НТС- Кюстендил", каза ръководителят на проекта и директор на Регионалната библиотека София Пейчева.
Обучения вървят и в библиотеките партньори, като библиотекари вече са преминали необходимото обучение за работа с деца със специални образователни потребности.
Ресурсният център подпомага 229 деца в областта. Тези над 70 деца са включени в проекта след подбор и задължително след тяхно и на родителите желание. Всички са в училищна възраст.
"Така изпълняваме и нашата програма за ангажираност на учениците през лятната ваканция. Те имат достъп до компютри, като разбират, че той не е само за игра. Има образователни софтуери по математика, български език и други предмети, които обучават и под формата на игра", каза директорът на Ресурсния център Мирослав Анев.

Деца със специални образователни потребности се обучават в библиотеката
netinfo