Дангов се жалва от грък, изкупвач на тютюн
Дангов се жалва от грък, изкупвач на тютюн / netinfo

Кметът на община Дупница Първан Дангов призова изпълнителния директор на Фонд “Тютюн” и министъра на земеделието Нихат Кабил да не се сключват договори за 2007 година с гръцката фирма за изкупуване на тютюни “Лийв Михайлидис”, след като стана ясно, че за поредна година гръцкия собственик няма да изплати навреме реколта 2005.

На 12 тютюнопроизводители от Дупнишко не са изплатени предадените реколти с тютюн за 2005 година, като 9 са от с. Джерман, двама от Дупница и един от с. Крайници.

От Фонд “Тютюн” увериха, че още от началото на март са предприети редица стъпки за своевременно изплащане на тютюните от миналата година, но досега това не е дало съществен резултат.

От офиса на гръцката фирма в Сандански са съобщили, че управителят Иван Христев е в болнични, а собственикът е в отпуск и заради това забавяли плащанията, но уверили кметът, че до края на седмицата ще бъдат преведени суми, без да кажат колко точно.

За поредна година се изправяме пред този проблем, който създава редица затруднения на нашите тютюнопроизводители, за които това е единственият начин на препитание, коментира кметът на Дупница. Той припомни, че миналата година тютюните от реколта 2004 са били изплатени през ноември. “Благодарен съм, че министър Кабил отпусна квота за Дупница, след

 което и съседните общини Бобошево и Кочериново получиха квоти, но съм убеден, че проблемът с нередовното плащане може да се реши като не сключват договори с подобни компрометирани фирми. Догодина, когато поискаме отпускане на квота от министерството на земеделието изрично ще настояваме “Лийв Михайлидис” да не бъде купува тютюн от Дупница”, каза още Дангов.

Проверка на засадените площи с тютюн реколта 2006, съгласно чл.5, ал.9 от Закона за тютюните и тютюневите изделия беше извършена в община Дупница, която отчете, че са засадени 122 декара с тютюн от 32 регистрирани тютюнопроизводители. Очакваното производство на тютюн от сорта Джебел 81 е 16 500 кг. Заради ниското заплащане на тютюна 22-ма от подалите заявки за отпускане на квота са се отказали, поради което с 30 тона са намалели очакваните добиви.

Тютюни тази година са засадени в селата Баланово – 80 дка, Джерман – 24 дка и Крайници – 18 дка, съобщават от общинска администрация.