/ НЧ Асклепион
В деня на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, членове на НЧ „Асклепион 1998”-Кюстендил положиха цветя пред паметника на Пейо Яворов.

“Това е място, което всеки път остава без внимание при тържественото отбелязване на датите, свързани с дейността на ВМРО. Странно е, но е истина, че малцина кюстендилци знаят, че в  парка при Чифте баня  под една над 80-годишна плачеща черница, встрани от градската суета и публичните политически активности е подслонен паметникът на един от най-големите български поети - Пейо Яворов.

А и не са много тези, които и да знаят този факт, са наясно по каква причина в нашия град има паметник на поета. П. К. Яворов е един от най-близките съратници на Тодор Александров в борбата за освобождението на Македония, някои даже твърдят, че поетът е сложил край на краткия си живот с пистолет, получен лично от воеводата.

Както и редица други дейци на ВМРО, той  е пребивавал в къщата на легендарната баба Дона Ковачева, която е приютявала четниците, хранела ги е, лекувала е раните им, била е техен куриер и  им е показвала тайните пътеки през Осоговската планина към Македония, а освен това е предоставила и цялото ковашко съоръжение на покойния си съпруг за нуждите на бомболивницата в Длъхчево Сабляр.

Именно тук Яворов замисля своите знаменити „Хайдушки копнения”, които остават сред най-вълнуващите страници в българската революционна поезия”, разказа за Дарик председателят на читалище “Асклепион 1998” Виолета Атанасова.

Паметник на Пейо Яворов в градинката при Чифте баня
НЧ Асклепион

Освен в Кюстендил, паметници на поета-харамия има в Поморие, където вече над шест десетилетия всяко лято се организират Яворови поетични вечери, в гр. Гоце Делчев, заради близкото му сътрудничество с воеводата, в Двора на кирилицата в Плиска, в Борисовата градина в София и в арменската столица Ереван. 

Паметникът в Кюстендил е дело на скулптора Григор Агафонян и е точно копие на паметника в столицата. Издигнат е през 1929 г. , а шест години по-късно видният кюстендилски озеленител – служител към Общината, засажда до него плачещата черница.

Паметник на Пейо Яворов
НЧ Асклепион

“Преди известно време ученици от ПГИМ „Й. Захариев” отбелязаха Деня на народните будители пред паметника на Яворов  и посадиха хризантеми пред него, от които вече няма следа. В сайта на училището младите хора написаха, че 1 ноември за тях  е бил не просто един неучебен ден, а празник, ден за почит към нашите книжовници, борци и писатели”.

Читалище „Асклепион” подема инициативата  да извади от незаслужената обществена забрава паметниците и на други видни личности, свързани с нашия град и дали неоценим принос  към българската национална духовност. Сред тях е и паметникът на проф. Асен Василиев - изкуствоведът, който разкри безценната стойност на средновековната Колушка черква „Св. Георги”, съобщи Виолета Атанасова – председател на читалище „Асклепион”.
НЧ Асклепион