Черешата - Божие творение
Черешата - Божие творение / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът на Кюстендил Петър Паунов откриха 5-то издание на Празника на черешата. Сред гостите бе негово превъзходителство посланика на Япония Макото Ито.

"Кюстендил днес отново е специално място. Специално, не заради, това което е създала природата, а заради това, че отново това божие творение черешата събра приятели от цял свят. Благодарение на това, че Бог е благословил тази земя, благодарение на това, че неуморно се трудихте и в най- тежките моменти, днес са тези дарове за всеки един от нас и тези дарове ще стигнат, и до другия край на света, чрез нашите гости. Нека всички ангели да слязат и да закрилят тази земя, и вас, и вашите семейства, и приятели. Бъдете щастливи", каза на откриването кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Кюстендилци и гостите на града за празника поздрави и вицепрезидентът Маргарита Попова.

"Искам да ви кажа да бъдете живи и здрави, да се грижите за черешовите насаждения, да ги подмените, подмладите, да обирате плода, да имате богата реколта, да се радвате на хубаво време, да имате добър бизнес и да се радвате на благословения от Бога град. Това е град с много история и прекрасни хора. Кюстендил ми стана още по- близък и ще искам и по-често да идвам и за хубави неща, и за не толкова хубави. Важното е да се обичаме и да си вярваме, когато има празници да ги празнуваме, когато има скърби отново да сме заедно. Единството е най-хубавото нещо. Наслаждавайте се на празниците и ги празнувайте с пълна душа. Това е дадено от Бога и за човека", заяви вицепрезидентът на Република България.

Партньор на общината, за 5- та поредна година е Института по земеделие. Директорът му проф. д- р Димитър Домозетов посочи, че по насаждения България е на 7-мо място в света, но по продукция отстъпва до 20-та позиция.

"Този хубав, сладък плод, през последните години в световен мащаб се превърна в промишлен продукт. Ето защо част от нашето население изкарва поминъка си от него. На първо място е Турция - 420 000 декара, следват САЩ, Иран, Испания, Италия, Русия и България - 142 000 декара. Но, и да наведем глави, да се замислим и да тръгнем напред. Ние сме на 20-то място по продукция. Казвам го, за да предизвикам от всички стремеж към тази култура, за да можем да се поздравяваме на този площад векове напред", заключи Димитър Домозетов.