Цената на дървесината скача. Искат GPS на всяко МПС за превоз и видеонаблюдение в складовете
Цената на дървесината скача. Искат GPS на всяко МПС за превоз и видеонаблюдение в складовете / Дарик- Кюстендил,архив

Увеличаване на цената на дървесината и на предпоставките за корупция, прогнозират от "ФОРЕСТ БГ"- Сдружение на предприемачите в горския сектор в Югозападна България. От сдружението настояват са среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, за запознаване с проблемите в сектора породени от промените на нормативната база и негативния им ефект върху бизнеса и крайния потребител. Сдружението реши да подготви регионални и да се включи в национални протестни действия съвместно с браншовите организации от страната, ако няма резултати от разговорите в министерството.
"Натиска върху крайния потребител ще се увеличи от 1 януари 2016 г. Всички автомобили, товарни превозни средства на дървесина трябва да имат монтирани GPS системи, свързани с Регионалната дирекция по горите, за да се проследява маршрута на всяко МПС. Какво става с клиента, с частен, собствен превоз? Ако дойде да си купи дърва от склада, ние трябва да му откажем и да го насочим към лицензирана фирма. Казва се в новите наредби- трябва да има видеонаблюдение на всеки склад, където се продава дървесина. Това е един вид нарушаване правата на хората / клиентите /. Друг е въпроса, че разходите за тези мерки пак ще се прехвърлят върху крайния потребител", коментира пред Дарик председателят на "ФОРЕСТ БГ" Андрей Миленков. Той критикува министерството, че тези мерки са приети без обществено обсъждане, без участието на браншовите организации.
"Дали не се създават предпоставки за по- голяма корупция? Всеки вижда колко много съхнещи гори има, а фирмите и заводите изпитват недостиг от дървесина. В Югозападното предприятие има 1 млн. кубика съхнеща дървесина. Защо тя не се усвоява в момента? В момента, в който изсъхне, нейната цена пада с 15 лв. на кубик, а това са 15 млн. загуба. Не граничи ли с престъпление това нещо? В същото време, цената в складовете се вдига почти всеки ден", заяви Миленков.
Цената на кубик нацепени дърва в Кюстендил е около 70 лв. за бук и 75 лв. за дъб. От Дупница на юг, цената вече стигна 100 лв.

Андрей Миленков изрази учудването си и как Югозападното държавно предприятие ще контролира частните фирми, като те са преки конкуренти на пазара.
"Контрола трябва да е от РУГ- Кюстендил, но инспекторите там, от 7 години не са взимали дрехи и работят с 200 лв. лимит за гориво на месец, е така няма как да стане", заключи Миленков.