Болницата в Кюстендил има договор със здравната каса и готви старт за инвазивна кардиология
Болницата в Кюстендил има договор със здравната каса и готви старт за инвазивна кардиология / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

Кюстендилската болница има сключен договор със здравната каса за извършване на животоспасяващи процедури от инвазивната кардиология. Стартът на работа на новото отделение обаче е отложен по технически причини, като процедури по Закона за обществените поръчки.
"Работим и имаме за цел да започнем работа максимално бързо", каза за Дарик изпълнителният директор д- р Александър Величков.
Инвазивна кардиология към момента има в областта в частната болница в Дупница. Болниците в Кюстендил и Дупница отговарят на законното изискване, да могат да транспортират при нужда пациенти до отделения по кардиохирургия, максимум до 90 минути със специализиран транспорт, каза за Дарик директорът на РЗОК- Кюстендил д- р Сашо Котев. Поставянето на стент на болния, за съжаление не винаги е достатъчно и е необходима помощ от кардиохирурзите в София, за поставянето на байпас или други животоспасяващи действия.
"Статистиката показва, че болницата в Дупница обслужва годишно 400 пациенти по процедурите на инвазивната кардиология. От тях обаче само 16 са от Кюстендил и 1 пациент е от Невестино. Останалите 900 болни от Кюстендил и областта отиват в софийски клиники", коментира д- р Котев, като той ще поиска средства от бюджета на касата в София, при стартиране на работата на отделението в болницата в Кюстендил.