Бившето общинско ръководство: Община Сапарева баня е в нормално финансово състояние
Бившето общинско ръководство: Община Сапарева баня е в нормално финансово състояние / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Община Сапарева баня е в нормално финансово състояние, каквото е на по-голяма част от българските общини, обяви на специална пресконференция бившето общинско ръководство на курортната община. Заедно с екскмета Сашо Иванов бяха двамата му зам.- кметовете Радка Георгиева и Васил Маргин, както и Калинка Андреева, дългогодишен главен финансист на общината.
Община Сапарева баня има развитие, това е една от най- добре развиващите се общини през последните години в Кюстендилска област, заявиха от екипа, който беше начело на община Сапарева баня в продължение на 12 години. Екскметът Сашо Иванов заяви, че не са оставили общината със задължения от 4,5 млн. лв. Той допълни, че що се отнася до Центъра за рехабилитация „Преображение", той е шанс, а не афера. Иванов обясни процедурата от създаването на съвместното дружество „Аква Трийтмънт" до процедурата по приватизация на акциите, заявявайки, че парите от продажбата на акциите не са постъпили в касата на общината. 4 480 000 лв. - средствата по този договор не са преведени от спечелилия участник, а сделката не е финализирана. Преди да изтече срока за плащане, в общината е постъпило искане от спечелилото лице за удължаване срока за плащане с два месеца. ОбС взема решение, с което уважава искането и така крайния срок за плащане става 26.10.2015, което съвпада с края на мандата, обясниха на пресконференцията.
На основание на предварителния договор за продажба на акциите и решение на ОбС, бюджетът за 2015 година е актуализиран и са включени обекти свързани с подобряване на инфраструктурата. Проведени са и процедури за избор на изпълнител. За някои от обектите има и сключени договори, те обаче влизат в сила при наличие на средства и превеждане на аванса. Това означава, че след като не са осигурени тези средства, договорите могат да бъдат прекратени. Нефинализираните процедури, асфалтиране на улици и водоем за минерална вода са на обща стойност 3 200 000 лв., но тези процедури не са довели до задлъжняване на общината, обясни Сашо Иванов.
Иванов допълни, че през юли, във връзка с изменение на Закона за ДДС, е подадена декларация- опис за възстановяване на ДДС в размер на около 600 000 лв., проверката за възстановяването на тези средства е започнала в началото на месец ноември и по закон трябва да приключи и сумата да бъде възстановена до края на 2015 година. Общината няма да връща 500 000 лв. на ДФ Земеделие.
Главният финансист по време на управлението на Сашо Иванов, Калинка Андреева обясни, че през всички тези години бюджетите на общината са били реалистични и изпълними.
Васил Маргин и Радка Георгиева обясниха какви проекти се изпълняват към настоящия момент и са спечелени в предишния мандат. Те посочиха и редица проекти, които са разработени и готови за кандидатстване в момента, в който бъдат отворени европейските програми.
Сашо Иванов представи и документ от среща, състояла се на 05.11.2015 година, последния работен ден на стария екип, на която среща новоизбраният кмет Калин Гелев е бил запознат с всички проекти и дейности, както и на какъв етап от изпълнението са те.
Сашо Иванов заяви, че е готов на публичен дебат за състоянието на общината.