/ ThinkStock/Getty Images
"Присъединяването на община Сапарева баня към консолидираната ВиК Асоциация в област Кюстендил ще позволи регионът да има достъп до еврофинансиране, с което ще се решат много от проблемите с водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадните води в Кюстендил и Дупница".

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова на среща с местната общественост в града вчера вечерта. На продължилата повече от час дискусия пред сградата на общината присъстваха близо 200 души, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В срещата се включиха също народният представител Снежана Траянска, областният управител на Кюстендил Катя Димитрова, заместник-областните управители на Кюстендил, кметове и други.

Какво решиха на извънредното събрание на Асоциацията по „ВиК” в Кюстендил

Зам.-министър Иванова подчерта, че консолидацията е основното изискване на Европейската комисия, за да получава областта финансиране от Програма „Околна среда“ в периода 2021-2027 г.

„Една територия - един оператор, т.е. всички трябва да бъдат обединени, за да има развитие и да можем да подменяме старите мрежи“, заяви тя. Заместник-министърът посочи, че всички общини от област Кюстендил, с изключение на Сапарева баня, вече участват във ВиК Асоциацията. „Община Дупница, която имаше желание за излизане от асоциацията, вече разбра плюсовете, които носи членството, включително и възможността да се възползва от помощ и от Българския „ВиК холдинг“, каза Деляна Иванова.

Зам.-министър Иванова обърна внимание, че от национална и регионална гледна точка е важно развитието на района и населените места. По думите ѝ ако общината реши да влезе в асоциацията в близките дни, ще има достатъчно време и ресурс, за да се възложи изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване за област Кюстендил. Чрез него областта може да получи евросредства за мрежите си още през следващите години.

Всяко отлагане и закъснение ще направи невъзможно кандидатстването по програмите заради пропуснати срокове. „Призовавам жителите на общината да проявят разум и да се съгласят.

Правото и решението е Ваше, никой не може да Ви насили, но вземете правилното решение, за да помогнете на съседните общини, които страдат от старите мрежи и липса на финансиране“, призова тя. Липсата на консолидация затруднява изключително работата на държавния ВиК оператор в областта, който е затруднен да ремонтира и поддържа мрежите.

Деляна Иванова бе категорична, че ако ВиК-Паничище, което обслужва община Сепарева баня, премине към единния воден оператор в областта няма да има съкращения на персонала и сегашното оперативно ръководство ще бъде запазено. Категорично ням да има и драстично поскъпване на цената на водата.

В момента тя е около 1 лв. за кубичен метър, като с въвеждането на единна цена ще се повиши до 1,60 лв. за куб. м, тъй като общината няма пречиствателна станция за питейни води.

По време на срещата зам.-министърът на регионалното развитие коментира възможности за реформа във ВиК сектора и предложенията за законодателни промени.