/ ThinkStock/Getty Images
Извънредно общо събрание на Асоциацията по "ВиК" в Кюстендил е насрочено за 5 януари, съобщиха от Общинския съвет (ОбС) в града.

В дневния ред е включено предложение на община Рила, за вземане на решение за откриване на процедура по прекратяване на договора за стопанисване, поддръжка и експлоатация на "ВиК" съоръженията, предоставяне на "ВиК" услуга, сключена между Асоциацията по "ВиК" и "Кюстендилска вода".

КЕВР утвърди увеличаването на цената на природния газ

Включването на точката в дневния ред няма да бъде подкрепено от Община Кюстендил, с решение на местния ОбС. Не се подкрепя и предложеният от водния оператор бизнес план за развитието на "ВиК" сектора в областта.

Четири общини в Кюстендилска област предприеха в края на миналата година действия по създаване на собствена асоциация по "ВиК" с център Дупница. Документът за сътрудничество включва общините Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево.

Те си поставят общата цел за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от "Кюстендилска вода" и за прекратяване на членството им в действащата към момента Асоциация по "ВиК"-Кюстендил.

Според представителите на четирите общини, съществуващата сега асоциация не може да бъде напълно консолидирана, затова те имат амбиция да формират местна, която да реши неотложните проблеми във водния сектор.

Целта е коригиране на Националната стратегия за "ВиК", така че да се даде достъп до европейско финансиране и за местни асоциации.
БТА