БЧК-Кюстендил с уникална 125-годишна история
БЧК-Кюстендил с уникална 125-годишна история / netinfo

БЧК-Кюстендил стана на 125 години, като организацията е сред първите шест на червения кръст в страната. Сред учредителите на 14 февруари 1885 г. са началникът на Военното окръжие в Кюстендил майор Келез Краузе и неговата съпруга, окръжният лекар д-р Игнат Барбар, поляк служил в руската армия и първи председател на организацията, народните представители Алексо Караманов и Стоян Сарийски.

"Съсредоточаването на чуждестранна и българска интелигенция в Кюстендил след освобождението и влиянието на Руския червен кръст, са основните фактори за учредяването на организацията", коментира директорът на БЧК-Кюстендил Михал Николов. Той показа уникален документ, който се пази в музея на Червения кръст в Женева, Швейцария. Документът доказва, че в Устава на организацията е пишело, че дружеството в Кюстендил е национално, а всички останали в страната ще са негови клонове.

През 1926 г. БЧК-Кюстендил организира 4-то детско летовище в страната, като собственост на организацията е била част от сградата на бившето Оздравително училище в Хисарлъка.

1954 г. дружеството купува и първата линейка в Кюстендил, която се е ползвала от болницата, а през 1978 г. получава с държавен указ ордена "Кирил и Методий - втора степен".

БЧК-Кюстендил с уникална 125-годишна история
netinfo

"Червеният кръст е бил винаги независима организация в услуга на бедните, социално слабите и подрастващите. БЧК ще оцелее, защото е хуманна организация", каза председателят на Областният съвет на БЧК-Кюстендил и доброволец от ученическите си години доц. Екатерина Керемидарска.