РСПБЗН Кюстендил
РСПБЗН Кюстендил / ОД МВР- Кюстендил
 
31 пожара са възникнали през  първото полугодие  на 2019г.,сочат данните на РДГ Кюстендил. Те са обхванали 1713 дка горски територии .
„Основната причина е  небрежно боравене с открит огън,при 80-90 % от случаите става дума за почистване на стърнища . Благодарение на бързите реакции на горските служители е предотвратено преминаването на десетки пожари от земеделски земи в горски територии. 
 
 По съгласуван  план експерти на дирекцията, РДПБЗН- Кюстендил  и  РД ПБЗН - Перник  през периода 18.06-08.07 извършиха 20 съвместни проверки за изпълнението на  мероприятията за превенция и готовността за пожарогасителни действия в горските територии. Проверките ще продължат  през целия период на жътвената кампания като се включат  горските инспектори на РДГ и служители  на РС ПБЗН по места. На нарушителите ще се налагат административни наказания глоби, които започват от 500лв.
Осигурен е  транспорт за извозване на гасачите при сигнал за възникнал пожар. В горските територии  е предвидено да се направят и поддържат  30150м минерализовани ивици, 49097м лесокултурни прегради – общо 79247м противопожарни просеки. Направени са необходимите процедури за изпълнението им и се работи по тях“, коментира директорът на РДГ Кюстендил  инж.Здравчо Тодоров.
 
Инж.Здравчо Тодоров бе категоричен, че добрите резултати са в резултат на превантивната дейност, която развиват с, в която са включени деца от цялата област.
 
„Превантивната дейност на РДГ-Кюстендил, ЮЗДП ДП Благоевград  и службите на ПБЗН от района е насочена към младото поколение. От началото на годината се проведоха различни инициативи с деца и ученици от Перник, Дупница, Спарева баня, Кюстендил, Рила, Кочериново – беседи, игри, конкурси по случай Седмица на гората и Деня на земята. Ежегодно като  част от превантивната си  за защита на горските територии от пожари  се изготвят и   разпространяват различни  листовки и брошури с противопожарна тематика, основно насочена към децата?, уточни инж.Тодоров.