Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
"Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света" е официалната формулировка на темата за 2012г.. It has been chosen to highlight the role of cooperatives in improving food security and contributing to the eradication of hunger.
Установено е, че гладът и недохранването подкопава генетичния фонд на цели континенти. Децата в „третия свят" се раждат и растат болнави и са умствено изостанали.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.
Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието за развитие, за изкореняване на крайната бедност до 2015 г.
През 1996г. се проведе Световна среща на върха на страните, които се съгласиха, че продоволствената сигурност съществува, когато всички хора по всяко време, имат физически, социален и икономически достъп до достатъчна, безопасна и питателна храна, за да отговори на техните хранителни нужди и предпочитания за активен и здравословен начин на живот.
Сигурността на прехраната, селското стопанство и развитието на селските райони заемат централно място в помощта на Европейския съюз за развиващите се страни, като Евросъюзът предоставя бърза и мащабна подкрепа за справяне с нарастващия брой гладуващи по света. Съвместната дейност на Европейския съюз и Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) притежава потенциала да удвои традиционното производство на храни.
Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. А за да става това, тя трябва да бъде и в достатъчно количество, и с доказано качество.