Погромът в Босилеградско
Погромът в Босилеградско / netinfo
100- годишнината от погрома в Босилеградско ще бъде отбелязана в Кюстендил на 16 май. Панихида в черквата “Успение Богородично” ще започне в 16 ч. Следва поклонение пред паметника на падналите кюстендилци през войните за национално обединение.
Община Кюстендил, РИМ- Кюстендил, Граждански комитет “Западни покрайнини” и КИЦ- Босилеград канят на Възпоменателна вечер във Възрожденското училище, от 17 ч.
Историкът Ангел Джонев е автор на книгата „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.”. Тя разказва за годините на Първата световна война, когато една паравоенна формация, ръководена от поручик Коста Печанац убива над 35 жители на босилеградския край и над 370 домакинства губят имуществото си. Близо век по- късно, това е първото изследване за този исторически факт.

"Босилеградско не за първи път попада пред сръбския гняв. Това се случва и през Сръбско- българската война, Междусъюзническата война и през 1917 г., за която разказвам. Направено е голямо мародерство, което не трябва да се случва повече. Въпреки че, в настоящето този край се затрива- по стопански и икономически причини. Сръбската държава се явява под формата на освободител, ако четем учебниците на съседите. Това е откровена фалшификация, действията им показват, че са от категорията на разбойниците и мародерите. На паметниците пише- убит от злодейски ръце или от сръбски разбойници. Това е гледната точка на населението в селата Горна и Долна Любата", коментира пред Дарик Ангел Джонев.
 
Дарик- Кюстендил