Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД  на Димитровград в сфера Образование
Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД на Димитровград в сфера Образование / DarikNews
Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД на Димитровград в сфера "Образование"
76082
Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД на Димитровград в сфера "Образование"
  • Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД на Димитровград в сфера "Образование"

Нов колективен трудов договор в сферата на образованието подписаха днес кметът на община Димитровград Иво Димов, представители на учителските синдикати и Съюза на работодателите в системата на просветата. Кметът Иво Димов отчете, че новият договор запазва всички социални придобивки от съществуващия, като надгражда и още. Нов момент е, че бонусите за работещите в училищата, които досега се даваха при възможност, вече ще са задължителни. По една нетна допълнителна заплата, разделена на три части, ще вземат те за 24 май, 15 септември и Коледа. До момента тя бе задължителна за детските заведения, а за учебните- пожелателна, при възможност, коментира началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в общинската администрация Антоанета Шаркова, която представи и останалите социални придобивки. Чуйте я в приложения файл.

Председателят на Съюза на работодателите в просветата на община Димитровград Валентин Христов посочи, че основната цел на новия колективен трудов договор е била да реши проблеми, които не намират решение с други нормативни актове. Като например този с транспортните разходи за преподаватели, които пътуват от или до крайните квартали на града. Документът се явява и своеобразен минимален праг, с който директорите на учебни заведения ще бъдат длъжни да се съобразяват при сключване на КТД. Социалните придобивки в училищните договори не могат да бъдат по-малко от вече регламентираните с общинския, обясни той.

Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД  на Димитровград в сфера "Образование"
netinfo

Представителите на учителските синдикати признаха, че има какво още да се желае. Председателят на учителския профсъюз към „Подкрепа” Костадинка Ангелова постави за преговорите и документа оценка между „Добър” и „Много добър”.Колегата й от Синдиката на българските учители Янчо Попов я допълни, че вече започват подготовка за следващите преговори, като не е изключено догодина да поискат анекс към подписания днес договор. В него е заложено, че при евентуални съкращения на преподаватели директорите са длъжни да ги съгласуват с профсъюзите. Както и, че първи на съкращения ще подлежат тези, които са навършили пенсионна възраст.

Задължителни бонуси за заетите в училищата с новия КТД  на Димитровград в сфера "Образование"
netinfo

Постигнахме един балансиран колективен трудов договор, с който запазваме всички съществували до момента социални придобивки и права на заетите в сферата на образованието, като добавяме и нови, посочи кметът Иво Димов. Той подчерта, че преговорите са били водени върху основата на отрасловите договорености в национален мащаб.