Вила Армира в класацията за Чудесата на България
Вила Армира в класацията за Чудесата на България / Darik News, архив

Референдумът за археологическо откритие и културно-историческа атракция на 2014 г. стартира в Ивайловград. В класацията градът участва с реставрирания с европейски пари римски дворец антична вила "Армира", която вече привлича хиляди туристи и е една от визитните картички на страната ни пред света. 
В дискусията участваха историци, археолози, кметове и учени, които коментираха достойните претенденти за финалисти и какво още трябва да се направи за развитието на културно-историческото ни наследство. 
Участие в дискусията взеха: кметът на Ивайловград Диана Овчарова, заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Бони Петрунова, доц. д-р Гергана Кабакчиева - ръководител на проект и археолог на „Вила Армира", проф. Николай Овчаров - археолог, Виолета Недялкова- заместник- кмет на община Ивайловград, Стефан Димитров - председател на КРИБ за региона, местни хотелиери, ресторантьори и представители на винарския бизнес.
„Има чудеса и когато силно ги искаш те се случват... вложихме много енергия в начинанието да превърнем вила Армира в една съживена легенда! Върнахме най-старите оригинали на мозайки и мрамори от римската епоха, откривани някога по земите на Европа тук, край Ивайловград. Мечтата на поколения ивайловградчани да ги видят на мястото, където са били преди повече от две хиляди години, се сбъдна, каза кметът на Ивайловград диана Овчарова.

Вила "Армира" в класацията за "Чудесата на България"
netinfo

Тя посочи още, че кампанията „Чудесата на България" е едно от малкото неща, които във време на финансова и духовна криза ни обединяват и ни карат да се чувстваме горди. Успяхме да отдадем достойно място на антична вила „Армира" и да я впишем като „липсващо камъче" в цветната мозайка на България и Европа, сподели кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.

Националното електронно гласуване за тази година се провежда в две категории - археологическо откритие, направено в периода 2000-2014 г. и културно-историческа атракция. Втората категория е за обекти, чийто блясък е възстановен по различни европейски, държавни, общински или други програми. Вотът ще протече на три етапа. До края на септември българите ще избират Топ 20 на чудесата в двете категории. От тях до края на октомври ще се гласува за Топ 10. Финалистите ще бъдат определени на пищна церемония в края на ноември.

„По време на цялата кампания „Чудесата на България" компютри за гласуване ще бъдат поставени в Туристическия център на Ивайловград и вила „Армира", за да могат всички туристи и гости на града ни да гласуват, съобщи кметът Диана Овчарова.