Вариант 1 за втората матура на зрелостниците
Вариант 1 за втората матура на зрелостниците / Darik News, архив

Вариант 1 се падна на държавният зрелостен изпит на абитуриентите. Той беше изтеглен в 7.00 ч. в сградата на МОН. Матурата на дванайстокласниците започва в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа.

1735 зрелостници в област Хасково се явиха на задължителната матура по български език и литература на 20 май, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. Първоначално заявления за участие са направили 1920 дванайсетокласници, но 128 от тях не са завършили успешно 12-и клас, а 57 не са се явиха.

Днес изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред дванайстокласниците са предметите биология и здравно образование, география и икономика и английски език. За Хасковска област на първо място се нарежда биологията, следва география и английски език.

 

В 9.00 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седми клас. Около 61 000 седмокласници се очаква да се явят на него. Изпитът ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка. Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.