В Свиленград да се изгради мемориален комплекс на българската бойна слава, предложиха историци
В Свиленград да се изгради мемориален комплекс на българската бойна слава, предложиха историци / netinfo

Свиленград и цяла България заслужават тук да се построи един мемориален комплекс, един пантеон на българската бойна слава, една панорама. И какво по-добро място от Свиленград - на три граници. И нека Свиленград освен мост на културно сътрудничество, да бъде и страж на българската национална памет. Това каза проф. дин Светлозар Елдъров от Института за балканистика с център по тракология към БАН по време на научната конференция, проведена в Свиленград по случай 100 години от Балканската война и освобождението на Свиленград . Участниците в конференцията  предложиха още в Свиленград да се изгради паметник на ген.Никола Иванов -  героят на Одринската епопея.

Свиленград, освен че е първият освободен град в Балканската война и на Балканите, е свързан с още три първенства от първия ден на  войната -  първият победен бой на българската армия, първите свидни жертви за справедливата национална кауза, първите наградени бойци с ордена за храброст,  отбеляза в доклада си проф. д-р Елдъров.

В своята научна разработка ученият изтъкна, че първенството на Свиленград в хода на Балканската война не се изчерпва  с първия победен ден и радостта от освобождението. Името на града остава неразривно свързано с много значими и решаващи събития от началото до края  на войната. Най-важното от тях безспорно е обсадата и превземането на Одринската крепост. Стратегическото разположение, законите на военното изкуство и историята отреждат на Свиленград ролята на команден център, в който са планирани и са взети най-важните решения на Одринската епопея. Това обстоятелство досега неоснователно е било подминавано от историческата наука.

Друг неизвестен факт е, че в  Свиленград в продължение на 5 месеца е разположен щабът на ген. Никола Иванов. По  време на цялата обсада тук пребивава и щабът на Втора сръбска армия на ген. Степан Степанович. Оттук той командва двете сръбски дивизии - Тимошката и Дунавската, които влизат в състава на Втора българска армия  и заемат западния и северозападния сектор.

В Свиленград се намират и други  щабовете и служби на българската армия - напр. Инспекцията на инженерните войски на действащата армия  в лицето на нейния титуляр генерал-майор Симеон Дянков. Той е  командирован от главната квартира за постоянно тук след съвещанието на комисията на 17 и 19 декември 1912 г. с цел лично да подготви в инженерно отношение атаката.

Българската бойна авиация е родена в Свиленград. Тук е формирано І -во аеропланно отделение, тук край гарата е построено първото военно летище, оттук е извършен първият боен полет, тук са осъществени всички първенства на българското военновременно авиационно дело.

Свиленград е свързан и със сформирането на ХІ-а пехотна опълченска дивизия,  така наречените  „чичовци" в армията.

Малко известен е фактът, че  по време на Балканската война към щаба на действащата армия са акредитирани 110 военни кореспонденти от 16 страни. На  15.Х.1912 г. в Свиленград се изсипват над 80 военни кореспонденти и около 25 военни аташета от цяла Европа.  Сред тях се срещат десетки прочути журналисти от най-авторитетните европейски и световни издания. След 13.Х.1913 г. в Свиленград прииждат чужди кореспонденти,  дошли да видят българското чудо - победителите. Международното  присъствие в Свиленград се допълва от  военни художници, лекари и милосърдни сестри, а  царят и  царица Елеонора често посещават града.

От  докладите на д-р Калина Пеева и на д-р Петър Кърджилов от БАН стана ясно, че  Свиленград по време на Балканската война е своеобразен кинематографичен център. Тук е заснет и първият цветен филм,  който обаче не е запазен до днес.

Днес няма друг град в България, който толкова  тясно да е свързан със самата същност на Балканската война като бойни действия, каза още проф. д-р Елдъров. Никой друг български град не е оставал така продължително и така ярко във фокуса на войната както Свиленград. Това не е случайно съвпадение, а  закономерно следствие от  геополитическото значение на региона в българската и европейската история.

Според  проф.дин Светлозар Елдъров научните приноси от   конференцията са впечатляващи с изнесените непознати досега  факти,  които  върнаха историческата памет за мястото и историческата тежест на Свиленград в Балканската война.

Всички  доклади от конференцията ще бъдат публикувани в сборник. Докладът „Героят на Балканската война генерал-лейтенант  Никола Иванов и неговият принос за превземането на Одринската крепост"  на историка от Свиленград  Христина Парушева ще бъде публикуван и във военен сборник.

На конференцията бяха представени общо 14 доклада, разработени от  екперти и учени -  проф. Тодор Петров от Военна академия „Г. С. Раковски", гл. ас. д-р Ваня Стоянова от Институт за исторически изследвания при БАН, гл. ас. д-р Калина Пеева и гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с Център по тракология при БАН, д-р Красимира Узунова от Регионален исторически музей - Хасково, Иван Дуков, директор на  Историческия музей - Асеновград и др. Доклади изнесоха и експерти от Свиленград - Христина Парушева и Коста Льондев от местното историческо дружество, Силвия Пейкова, уредник при Общинския исторически музей и Елена Митева, директор на Общинския исторически музей.