/ Дарик радио, Хасково
Васил Игнатов пред Дарик
96953
Васил Игнатов пред Дарик
  • Васил Игнатов пред Дарик
„Зад уволнението ми стоят користни цели, намерения да бъда сменен с човек, който да организира канал за трафик на хора, за трафикиране на нелегални имигранти през граничния пункт”.

Това каза в интервю за Дарик радио Васил Игнатов, началник на ГКПП „Капитан Петко войвода”. Той е получил заповед за уволнението си миналия четвъртък.

Игнатов обясни още, че е сигнализирал Валери Симеонов и зам.-министър на МВР Стефан Балабанов, че двама българи от турски произход са искали да се пропускат нелегални през пункта.  

„Имало е случаи, в които хора са искали среща с мен, идва ли са с определени оферти. Разликата между мен и други служители на Гранична полиция, които са получавали такива оферти е това, че аз съм приемал част от тях привидно, уточнява ли сме през коя част на денонощието, кой ден, на коя дата да дойдат, за да ги пропуснат, колко пари да дадат и като дойдат задържаме хората”, каза още той.

И допълни, че е бил молен да съдейства на депутати от управляващата партия, които са си забравили определени документи да бъдат пропуснати през пункта и това се е случвало. "За такова нещо не съм бил заплашван или да е имало натиск", обясни Игнатов.

Той вече е обжалвал уволнението си пред Върховния административен съд. 38-годишният Васил Игнатов бе началник на ГКПП „Капитан Петко войвода“ от май 2010 г. Има 16 години стаж в системата на „Гранична полиция“.

Цялото интервю, което даде Васил Игнатов за Сутрешния блок на Дарик радио може да чуете в звуковия файл.   

От МВР информираха, че има подаден сигнал от граждани, че са им искани 50 евро подкуп. Била е назначена дисциплинарна проверка. А срещу двама гранични полицаи е имало дисциплинарни производства, които са завършили с мнение за уволнение.