Укрепват стените на всички килии в следствения арест в Свиленград
Укрепват стените на всички килии в следствения арест в Свиленград / netinfo

Стартирала е процедура за обществена поръчка за ремонт и укрепване на стените на килиите в следствения арест в Свиленград, след като опасен сериен убиец се опита да избяга оттам. Това съобщи Руско Цанев началник на Областната служба "Изпълнение на наказанията". Той каза още, че е предложил тримата служители на ареста, които осуетиха бягството на Недялко Димитров - Момата да бъдат наградени.

Момата се опита да избяга на 2 октомври след като с лъжица прокопа дупка в стената на килията си. Лъжицата не фигурира в списъка със забранени вещи за арестантите. Момата  я е взел незабелязано от несесера си, до който има право на достъп. Престъпникът е започнал да пише името си на стената с лъжицата. Тогава е паднало парче от мазилката, той се е вгледал и е забелязал следи от предишен ремонт на стената, разбрал че ще му е лесно да изкопае дупка и е осъществил намеренията си. Още преди да направи опита за бягство обаче Момата е привлякъл вниманието на надзирателите,твърди Руско Цанев. В продължение на цяла седмица, Димитров се е държал неестествено, бил е превъзбуден и неспокоен. Това според Цанев не е характерно за него, защото Димитров, който от 1982 година прекарва живота си по арестите и затворите, винаги е бил изключително дисциплиниран и коректен спрямо вътрешния ред в арестите.

Поведението му е направило впечатление на служителите, а когато те чуват шума от разбиването на тухли, забелязват, че момата вече е влязъл в дупката и се опитва да излезе. Тогава те са решили, да не отварят килията, а направо да издърпат мъжа от отсрещната стена, която се пада в коридор обезопасен с метална решетка. В момента в килия № 3 няма арестанти, дупката вече е запълнена, но ако се наложи килията да се използва, охраната й ще бъде засилена.