Търсят се купувачи на 20 кг контрабандно злато
Търсят се купувачи на 20 кг контрабандно злато / Снимка: НАП

20 килограма златни бижута продава НАП - Пловдив в два търга, които ще се проведат на 17 септември, съобщиха от Териториалната дирекция. Тогава ще бъдат разиграни накити за 680 хиляди лева, обособени в 26 отделни групи според вида, качеството на изработка и чистота на материала.

Най-скъпо оценени са 14 пластини от 24-каратово злато, които според професионалистите струват близо 40 000 лева. В друга група са 100 гривни от 22-каратов и 14-каратов материал, някои от които декорирани с кожа и силикон. Тяхната първоначална цена е 38 767 лева. Сред по-любопитните предложения е комплект, отново с висока проба - 22 карата злато, включващ огърлица, гривна, пръстен и обеци. Наред с изобилието от медальони и кръстчета, има няколко чифта копчета за ръкавели и ключодържатели от 14-каратово злато.

Всички изделия са отнети в полза на държавата при предотвратени няколко опита за контрабанден внос в страната от митничарите край Свиленград.

Желаещите да ги закупят, могат първо да огледат бижутата - от днес до сряда включително в Пловдив. Ценови предложения се подават до края на седмицата, като необходимо условие за участие в търга е внасянето в срок на депозит в размер на 20% от първоначалната тръжна цена. Търговците с интерес към повече от една група накити, попълват оферта за всяка група поотделно. НАП - Пловдив напомня, че изискване към лицата е да притежават удостоверение за регистрация по Валутния закон.