Събарят незаконни ромски къщи в Свиленград
Събарят незаконни ромски къщи в Свиленград / netinfo

Незаконните постройки в района на Многопрофилната болница в Свиленград ще бъдат премахнати. 24 кирпичени къщи са издигнати от роми през последните 10 години върху земеделската земя, която е частна собственост.

Комисия, назначена със заповед на кмета на общината, е установила, че къщите са разположени върху главен водопровод на Свиленград, а над тях преминава електропровод с високо напрежение. Нарушителите са се прикачили сами към електрозахранването на съседни жилищни сгради. В района са струпани големи количества битови отпадъци. Освен това, теренът е определен за изграждане на пречиствателната станция за питейни води на Свиленград. Строителството ще започне през есента. Комисията е връчила на собствениците на незаконните постройки заповед в срок до 20 август да ги премахнат. След тази дата теренът ще бъде разчистен от общинското предприятие “Благоустрояване и озеленяване”.

Общината дава възможност на 120-те роми от района да се преместят временно на общински парцел в квартал “Капитан Петко Войвода”. Подходящ за постоянното им настаняване терен ще бъде отреден по проект, с който общината ще кандидатства за финансиране в МРРБ. Проектът предвижда изработване на подробен устройствен план на населено място с преобладаващо ромско население. Средствата се отпускат от Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България, която е част от инициативата “Десетилетие на ромското включване”.