Школски директори обсъдиха бонусите за добри учители
Школски директори обсъдиха бонусите за добри учители / netinfo
Каква е възможността всички учители в дадено училище да получат еднакви добавки към заплатите си попитаха школски директори на организирано от регионалния инспекторат на просветното министерство съвещание.

Отговорът на поставения казус е, че разпределени по този начин, държавните пари ще бъдат изгубени и стимулиран за добре свършената си работа няма да бъде нито един учител от въпросното учебно заведение, мотивираха се експертите.

Пред колегията бе демонстриран пример за разпределение на добавките, който експериментално е направила Пенка Георгиева, директор на Професионалната гимназия по туризъм в Хасково.

Тя сподели, че в края на изтеклата учебна година е спуснала карти с празни полета на всичките си 50 учители. Те сами е трябвало да изброят дейностите, за които смятат,че заслужават финансови добавки към заплатите си. Само двама преподаватели са се оценили с максималните 91 до 100 точки.

Учителите са предлагали и собствени за гимназията критерии, които да залегнат в системата за добавките. Такива са даването на дежурства в училище, осигуряването на спонсорства и работа с работодателите, което е специфично за професионалните училища.

Началникът на просветния инспекторат Иван Панайотов насърчи колегите си да се възползват от възможността, която диференцираните добавки към заплатите дава и изрично подчерта, че това не е система за повишаване на заплатите.

Той изтъкна още, че често боледуващите учители и тези, които трупат много отсъствия, със сигурност няма да получават бонуси.