Разследват служители от прокуратурата, полицията и две агенции по вписванията заради процеса “Куйович”
Разследват служители от прокуратурата, полицията и две агенции по вписванията заради процеса “Куйович” / netinfo

Служители от старозагорската прокуратура, дознател от хасковската полиция и длъжностни лица от службите по вписванията в Свиленград и Нова Загора ще бъдат разследвани във връзка с процеса “Куйович”. Ще се извършва проверка за нарушения, довели до възможността бившият митничар Михаил Янков, който е подсъдим по делото “Куйович”, да продава имущество, след като вече е бил арестуван.

В момента са образувани наказателни производства срещу неизвестен извършител. Длъжностните лица от старозагорската прокуратура ще се проверяват за това как са допуснали подписване на пълномощно от Янков на съпругата му, с което тя е получила правото да продаде два автомобила и търговска база за метали на фирма “Олимпус”.

Агенциите по вписванията ще се проверяват заради предоставената непълна информация към прокуратурата за имотите, притежавани от Янков, а дознателят от Хасково - Красимир Гюров - за забавено искане на информация от службите по вписвания. На 8 януари на ОДП - Хасково е възложено да изиска справка за притежаваните от Янков имоти в този район, а Гюров, на когото е била възложена преписката, е отправил това запитване едва на 22 февруари, т.е. ден след като от ареста Янков упълномощава съпругата си да разпродава. Пет дни по-късно, на 27 февруари, съпругата на Янков продава апартамент, за наличието на който службата по вписвания в Свиленград не е подала информация към прокуратурата.

Апелативна прокуратура - Пловдив ще инициира проверка и на всички бюра на комисията “Кушлев” в страната, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Пенка Богданова.

Констатираните неблагополучия относно извършените разпоредителни действия с имуществото от страна на Янков се дължат на фактори, които са извън прокуратурата, каза още Пенка Богданова.