Първа копка за модернизацията на железния път Харманли-Свиленград направи министър Папазов
Първа копка за модернизацията на железния път Харманли-Свиленград направи министър Папазов / DarikNews

Символична първа копка за реконструкцията и модернизацията на железопътната линия между Харманли и Свиленград направиха на гара Свиленград днес министърът на транспорта Данаил Папазов, генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и ръководителят на проекта Сашо Костадиновски. Около 38 км е дължината на трасето. Преди символичната първа копка днес бе отслужен водосвет.

Европейската комисия определя жп проектите, като стратегически за развитието на региона и затова в новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” те ще бъдат широко застъпени, каза министър Данаил Папазов. Той посочи още, че министерството активно работи за подготовката на такива проекти, които да бъдат финансирани след 2014 г.

Първа копка за модернизацията на железния път ХарманлиСвиленград направи министър Папазов
netinfo

 

След около година влаковете между Пловдив и границата ни с Република Турция ще могат да се движат с 160 км/ч., каза и днес той. По думите му, главната цел е до 2020 г. България да има изцяло модернизирани жп линии по направлението Драгоман – София – Пловдив – Свиленград, което ще осигури възможността влаковете между сръбската и турската/граници да се движат с 160 км/ч. Паралелно ще се работи и за цялостната рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас.