Пръскат 500 листовки с информация за бежанците
Пръскат 500 листовки с информация за бежанците / netinfo
Статута на бежанците като лица, които могат да пътуват свободно и да закупуват земя, ако бъдат приети от страна – членка на Европейския съюз, каквато е България, разясни на ученици от Клуба за ООН в училище “Васил Левски инспектор Георги Дуков.

Специалистът работи по проблемите на бежанците в Областна дирекция на полицията и с изнесената лекция участва в кампанията за съпричастност към хората, принудени да напуснат домовете си. 22 милиона са бежанците по света сочат официалните данни за миналата година.

Главно военни конфликти са причина за бягствата на хора от родните им страни. За да не се получава струпване на колонии от бежанци в богатите държави, Върховният комисариат е възприел правила, съгласно които лицата биват настанявани в първата най- близка страна, където животът, здравето и свободите им са гарантирани. Финансова помощ, обезпечаваща значителна част от разноските на бежанците, получават онези държави, в които броят на потърсилите убежище надвиши 10 хиляди души.

От България такъв статут преди три години са поискали група от 300 роми, които обаче били безапелационно депортирани от шведските власти с категоричен отказ да бъдат приети за бежанци. Този статут дава права почти равни на тези, които имат коренните жители на съответната държава, затова и преценката на компетентните власти трябва да е много прецизна, изтъкна инспектор Дуков.

Той разказа за случай от близкото минало, при който косовски албанци създали проблем на службите във Великобритания. Възползвайки се от свободното пътуване, те прокарали канал за трафик на хора към Обединеното кралство.

Беседата с ученици бе посветена на 20 юни, Международния ден на бежанеца. Кампанията, която Клубът за ООН в училище “Васил Левски” поде по темата, продължава и днес с раздаването на 500 листовки. Те съдържат информация за проблема в глобален и регионален мащаб.