Паметниците- първи по значение
Паметниците- първи по значение / netinfo

Предложените от Регионалния исторически музей и НАП- Хасково културни паметници за вписване в "Червената книга" са сред най-големите и атрактивните старини в региона.

Александровската гробница е уникална с фреските по стените си. Те имат висока художествена и научна стойност. Желанието на специалистите е да направят това богатство достъпно за хората. Има възможност да се изгради път до нея, а в близост да се направи макет на тракийския паметник със съответния информационен център.

Вторият обект е Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково. Комплексът, включващ сгради и амфитеатър от втори век, е само частично проучен чрез разкопки. Необходими са средства за укрепване на вече възстановените части и за нови консервационно- възстановителни работи, които биха могли да се превърнат в атракция за посетителите.

Място в "Червената книга" намира още римската вила "Армира" край Ивайловград, която въпреки набезите на грабители в миналото и в наши дни остава културен комплекс без аналог на Балканите.

Включен като нуждаещ се от дарители е и скалният комплекс „Глухите камъни”, разположен на подстъпите на връх Света Марина в Източните Родопи.

Необходимостта от реставрация и поддръжка за запазване на вековното културно наследство е належаща и с оглед на огромния интерес, който проявяват към тях изследователи и туристи от чужбина.

Недостатъчни се оказват средствата, отделяни от Министерство на културата и по линия на проекти към различни световни програми за финансиране. Включването им в "Червената книга" обаче не изключва и възможността дарители да подпомогнат и други по-малки обекти, чиято съдба е не по- радостна, коментират от НАП.

Идеята с подбора на четири обекта и предлагането им на вниманието на фирми и лица с високи доходи е централизираното подпомагане на културните ни обекти. По този начин интересът на дарителите ще е канализиран и подпомагането би било по-ефективно от варианта, при който меценатите сами търсят информация към кои културни паметници да насочат средствата си.