/ Гергана Николова, DarikNews.bg
След постъпил сигнал за миризма, която се носи в целия Димитровград е извършена проверка.

С цел установяване на извършителя е извършен обход и оглед на индустриалната зона на града, както и на централната част на града, при който органолептично е установено наличие на слаба миризма, но не е идентифициран нейният източник, съобщиха от РИОСВ-Хасково.

От февруари тази година горивната инсталация на ТЕЦ не е в експлоатация. Регистрирани са завишени стойности на серен диоксид от АИС „Раковски“ в града. Дължат се на пренос на емисии от енергиен комплекс „Марица Изток“ в Гълъбово.

Димитровград е бил обгазен със серен диоксид

След представен собствен мониторинг в РИОСВ на пречистени отпадъчни води на изход Пречиствателна станция за отпадни води от „Регионален център за третиране на неопасни отпадъци“ за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани в село Гарваново, е констатирано, че голяма част от показателите не отговарят на индивидуалните емисионни ограничения. За нарушението на Община Хасково е съставен акт по Закона за водите.

При текущи проверки на служители на РИОСВ е установено, че в района на кв. "Изток", Димитровград, е запалено нерегламентирано сметище. Пристигналият на място дежурен наряд на пожарната е погасил пожара. Дадено е предписание на кмета на община Димитровград да извърши почистване на разпилени отпадъци в жилищния район.

Служителите на еконспекцията извършиха 128 проверки на дейността на 118 обекта, работещи на територията на областите Хасково и Кърджали през изминалия месец. За спазване на екологичното законодателство са дадени 41 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания.

През юни РИОСВ състави два акта за нарушения на екологичното законодателство - по Закона за управление на отпадъците и по Закона за водите. Директорът на РИОСВ е издал седем наказателни постановления - за нарушения на Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и Закона за управление на отпадъците.

В направление „Биоразнообразие“ са извършени 56 проверки, основно за установяване на нарушения в режима на опазване и стопанисване на защитени територии, за бедстващи защитени индивиди, относно Национална система за мониторинг на биологичното разнообразие на видовете Пърнар, Родопски крем, Провански салеп, Пърчовка, за установяване на фитосанитарното състояние на вековни дървета, проверки на билкозаготвителни пунктове.

Извънредни проверки са извършени във връзка с регистрация на нови поколения папагали и във връзка с поставяне на информационни табели на вековни дървета Летен дъб и Бряст в землището на Харманли.

В направление „Управление на отпадъците“ са извършени общо 34 проверки на хора, извършващи дейности с отпадъци, или образуващи от дейността си производствени и опасни отпадъци, или пускащи на пазара продукти, след чиято употреба се образуват масово разпространени отпадъци, както и във връзка с постъпили сигнали.

Дадени са 29 предписания. След сигнал за горене на кабели в индустриална зона на Хасково и извършена своевременно проверка е съставен акт на собственика на площадка за събиране и разкомплектоване на ИУМПС за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

 При съвместна проверка с ОД на МВР-Кърджали е установено, че дружество „Кардо партс“ извършва нерегламентирано третиране на отпадъци - събиране, съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба МПС на площадка в Кърджали.

Дадено е предписание за преустановяване на дейността и възстановяване на терена в първоначалния му вид. За установено нарушение ще бъде съставен акт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня