Община Димитровград с 32-метров трикольор
Община Димитровград с 32-метров трикольор / Дарик радио-Хасково
Обществено обсъждане на предложенията за химн на Димитровград насрочи за 22 май, понеделник, от 17.30 ч., в зала „Гроссето“ кметът на общината Иво Димов. Избраните от назначената с негова заповед 5-членна комисия 3 варианта на текст и музика ще бъдат представени по подходящ начин в залата. Окончателният избор ще направи общинският съвет, като според решението му за обявяване на конкурса за химн, това трябва да стане до края на месец юни. 3 500 лв. е осигуреният от общината награден фонд, като авторът на избрания текст ще получи 1 500 лв., а на музиката- 2 000 лева.

На общественото обсъждане в понеделник ще бъдат представени допуснатите от комисията три варианта за химн: „Свещен град“ по текст на Петко Каневски и музика на Ваня и Ангел Ангелски, „Химн на Димитровград“ по текст на Ана Топалова и музика на Минко Ламбов и „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян.

В първия етап за текст се състезаваха 19 автори с 33 текста и бяха допуснати 3- на Петко Каневски, Мелка Пиналска и Атанас Капралов. На извънредно заседание от 5 април комисията допусна и текста на Ана Топалова, който не получила в срок по технически причини. Срокът за представяне на музика бе удължен с решение на местния парламент, след като в срок всички, заявили, че ще участват, не бяха представили композициите си. Представени бяха 9 и одобрени 3 варианта.

Конкурсът бе обявен от община Димитровград на 1 ноември, като решение за това местният парламент прие единодушно в края на септември. Поводът е 70-годишнината на града, която ще бъде отбелязана на 2 септември.