Стефан Димитров
Стефан Димитров / Дарик радио-Хасково
Проект за наредба за финансово подпомагане за лечение на деца от Община Димитровград внесе съветническата група „Да за Димитровград“. Проектът и мотивите вече са публикувани в раздел „Общински съвет“ на официалния сайт на общината.
 
Основната цел е помощ за диагностика и лечение на най-уязвимата група от населението - децата. Само възможността за лечение може да им даде шанс да пораснат и вместо обреченост- подкрепа, социално включване, вместо изолация, коментира  председателят на групата Стефан Димитров.
 
Често в България болните, които не могат да си позволят скъпоструващи лечения и операции, разчитат на милостта на дарители, а държавата и органите за местно самоуправление постепенно абдикират от задължението си да изграждат работещи политики за подпомагане лечението на деца, посочват вносителите.
 
Тези деца са наши, на Димитровград и имат нужда от нашата подкрепа. Ние сме „Община - приятел на детето“. Надяваме се, не само на здравите. Наясно сме, че бюджетът на една община никога не е достатъчен за реализирането на всички добри намерения, но смятаме, че средствата трябва да се разпределят приоритетно, а един човешки живот е приоритет пред всичко останало, категорични са от „Да за Димитровград“.

Председателят й Стефан Димитров коментира още, че приемането на една такава наредба е не само морален ангажимент на общинския съвет, но е и в съответствие с конвенцията за правата на детето.     
 
Предложението на съветническа група „Да за Димитровград“ е необходимите средства да бъдат отпуснати от бюджета на общината, а от финансовата помощ по наредбата да се ползват деца и младежи до 18 г., които се нуждаят от скъпоструващи лечения или операции в страната или извън нея.