Кметът на Димитровград: Решението на казуса с детските градини са делегираните бюджети
Кметът на Димитровград: Решението на казуса с детските градини са делегираните бюджети / Darik News, архив
Кметът на Димитровград: Решението на казуса с детските градини е системата на делегирани бюджети
83770
Кметът на Димитровград: Решението на казуса с детските градини е системата на делегирани бюджети
  • Кметът на Димитровград: Решението на казуса с детските градини е системата на делегирани бюджети

Няма причина да има каквото и да е напрежение сред персонала на детските заведения в Димитровград, но все пак решението е на синдикатите. Тяхната работа е да искат повече и повече и да защитават членовете си. Моето мнение беше, че ако искат да стачкуват- ок, нямам нищо против, но категорично заявявам, че това което искат- още 5% дофинансиране от общината, което е още около 50 000 лв., няма как да стане, тъй като близо 800 000 лв. дофинансиране за фонд „Работна заплата” в детските градини всяка година е нещо много сериозно- това коментира за Дарик кметът на община Димитровград Иво Димов. В късните следобедни часове вчера той се срещна с ръководствата и председателите на синдикални структури на учителските профсъюзи при КНСБ и „Подкрепа” в детските градини по повод недоволството им, че педагогическият персонал  там не е получил в пълен размер договорените с анекс към националния колективен трудов договор увеличение в заплатите. 775 лв. е средната брутна заплата за педагогическия персонал в детските заведения на община Димитровград, а за непедагогическия- 550 лв., посочи Иво Димов.

Пред Дарик той каза още: „Беше важно наистина да се срещнем със синдикатите, за да  изясним някои подробности, защото мисля, че това, което се спекулира в общественото пространство не е точно така, както е представено. И мисля, че колегите се съгласиха изцяло с мен, макар че те имат право, разбира се, да искат колкото се може повече и повече. От друга страна пък аз съм длъжен да се съобразявам с обществения ресурс, който ръководя и който харча. Проблемът възникна от там, че неправилно, още преди Нова година, беше тиражирано, че едва ли не всички работещи в сферата на образованието ще получат едно допълнително увеличение на заплатите от порядъка на 70 лв. С анекса, подписан към националния КТД, се регламентират минимални нива на заплащане. Проблемът е, че при нас тези нива, в сравнение с другите общини, бяха доста по-високи, тъй като синдикатите си бяха извоювали в годините назад доста сериозни привилегии. И напрежението се получи оттам, че за педагогическите специалисти младши учител и младши възпитател увеличението е най-сериозно. Всъщност ние бяхме на нива от 530 лв. Този анекс фиксира сумата от 600 лв., т.е. за младши учител и възпитател увеличението е 70 лв. За старши учител и възпитател основната заплата започваше от 610 лв. Нивата, които са разписани в анекса, са 625 лв. Ние ги постигаме тези нива с тези пари, които ни дава държавата. Проблемът е, че за старши учител, старши възпитател и главен учител, главен възпитател увеличението не е така както те искат от порядъка на 70 лв., а между 15 и 25 лв. И точно това възбуди, образно казано, някакво напрежение в работещите в сферата, които си мислеха, че едва ли не за всички трябва да бъде увеличението 70 лв.

Основното перо в разходната част на бюджета на община Димитровград- над 40%, е за функция „Образование”. 2014 г. общината дофинансира само фонд „Работна заплата” в детските градини 250 000 лв. от собствения джоб. 2015 г. това дофинансиране е 650 000 лв. И за 2016 г. парите, които дофинансираме допълнително, над регламентираните от държавата, са 781 000 лв.

Отделно от това в КТД, разписан на местно ниво, има още куп привилегии- примерно безплатна храна на педагогическия персонал, което годишно коства на общинския бюджет около 180 000 лв., по 250 лв. за работна облекло, пътни разноски от отдалечените квартали до централната част и др., посочи кметът Иво Димов.

В следобедните часове днес ръководствата на Синдиката на българските учители към КНСБ и „Образование” на КТ „Подкрепа” в Димитровград се събират за обща среща, на която да вземат решение остават ли в стачна готовност структурите им в детските заведения. И двамата лидери- Янко Попов и Костадинка Ангелова коментираха, че са за това диалогът с местната власт да продължи, като се потърсят резерви в бюжета за удовлетворяване на исканията им. Според кметът Иво Димов решението на казуса е въвеждане системата на делегирани бюджети и в детските заведения на общината от новата учебна година- т.е. септември 2016 г.