Г. Първанов: Докога ще се занимаваме с мутри и ченгета?
Г. Първанов: Докога ще се занимаваме с мутри и ченгета? / netinfo

Президентът Георги Първанов откри в Хасково днес филиал на УНСС, по пилотен проект на университета за дистанционно обучение на 100 студенти. На въпрос на един от тях дали в България има война между висшите институции Георги Първанов отговори отрицателно.

Ключово изискване за успеха на България е политическата стабилност, която е необходимо условие, за да постигаме своите стратегически цели, заяви държавният глава. Той даде пример с това колко различни са били с предишния премиер Симеон Сакскобургготски, но как въпреки всичко, в името на стратегическите цели, са постигнали добро взаимодействие.

“Нямам основание сега да променя тази своя концепция и няма да я променя, каквото и правителство да управлява България”, подчерта Георги Първанов. Той заяви още, че си дава сметка, че в българската политика има много действащи лица, които виждат своето развитие само в рамките на скандалите. Когато обаче дадеш задача с управленски характер на този род политици, те са безпомощни, коментира президентът.

Безкрайните скандали силно накърняват и деформират образа на България, заяви още Георги Първанов и попита докога ще се занимаваме само с мутри и ченгета. Първанов заяви, че ще се бори с това и че ще търси съюзници, независимо къде са те - при управляващите или при опозицията.

На въпрос на студентите по икономика за финансовата криза в САЩ, Първанов отговори, че тя индиректно може да се почуства в отделни сектори в страната и това предполага да си направим своите анализи. Държавният глава каза още, че трябва да се заложат съответните буфери и защитни мерки, за да се сведе до минимум евентуалното развитие на кризата.