/ МОСВ
Служители и работници на топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград стартират ефективни протестни действия от 9 май, съобщиха от ръководството на дружеството.

В плановете им е протест пред централата и блокиране на околовръстния път на Димитровград.

Централата бе затворена принудително на 21 април. Причината за мярката на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково бе системното неизпълнение на предписанията и установените нарушения на условията на Комплексното разрешително на ТЕЦ-а. За това дружеството бе санкционирано многократно. Вчера Административният съд в Хасково отхвърли искането за спиране на заповедта за прекратяването на работа на мощностите.

Няколкостотин души персонал са обезпокоени за работните си места и за бъдещото си препитание, защото и към момента все още няма яснота кога работата ще бъде подновена, се казва в съобщението до медиите. В него пише още, че затварянето на ТЕЦ-а е скалъпено, за да се прикрие истинският виновник за замърсяването и временно да се успокоят гражданите. "Проблеми с емисиите серен диоксид се наблюдават и без да работим", смятат протестиращи.

По думите на главния юристконсулт на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев, цитирани в становището, спирането на важна за националната сигурност мощност предвид стремглавото увеличение на цените на електрическата енергия и спрените доставки на природен газ е недомислен политически пиар и цели дестабилизиране на българската енергетика.
БТА