подготовка за зимата в Хасковска област
подготовка за зимата в Хасковска област / Дарик радио, Хасково
Снегопочистващите фирми, които отговарят за първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа на територията на област Хасково са готови за предстоящата зима. Осигурени са 60 % от препаратите за обработка на републиканските пътища, на 80 % са осигурени и препаратите за почистването на АМ“Марица“.

Това отчете днес директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев по време на заседание, свикано от Областния управител на Хасково по повод готовността на институциите за зима 2017-2018 година. Техниката, която ще чисти републиканските пътища, също е готова. За първи път тази зима на територията на нашата област ще работят и машини с по-тежки гребла, подходящи за почиствене на магистралата.

В рамките на отчета за зимното поддържане директорът на ОПУ съобщи, че ще продължат ремонтите на няколко основни отсечки: Хасково-Димитровград, Хасково – Пловдив в участъки от бензиностанция Шел до пътен възел Узунджово, Хасково-Кърджали до пътен възел Манастир, ще продължат работите па пътя Стара Загора-Димитровград на територията на хасковска област, както и старт на ремонта на Чирпан-Димитровград-Симеоновград. От следващата седмица стартира и ремонтът на пътя Долни Главанак-Силен в община Маджарово.

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова изиска от директора на пътното управление информация за полагането на маркировка по основни пътищата в областта.

Пример за потенциолно опасен участък е пътят Хасково-Харманли, където през следващите седмици, когато се очаква падане на мъгли, движението ще бъде изключително затруднено, обясни тя. Според инж. Ламбрев, маркировката се прави по договор, подписан на централно ниво. ОПУ Хасково е подало участъците, които имат нужда от подмяна на маркировката, но кога реално ще започне да се прави, той не уточни, само изрази надежда, че това ще стане преди периода на мъглите.

Всички общини на територията на област Хасково докладваха за готовността си за зимния сезон. Създадена е организация, има планове за действие при кризи, обезпечени са и финансово, стана ясно на днешното заседание. Военните и пожарната също докладваха за подготовката за зимния сезон.

Директорът на РД "ПБЗН" комисар Николай Вълчев призова за информираност на службите и подаване на коректна информация, за да се
предприемат адекватни и навременни действия. Той призова да се подават сигнали на 112.

Още по темата утре в Сутрешния болк на Дарик радио Хасково