Борислав Сандов
Борислав Сандов / БГНЕС
Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов две вековни дървета в област Хасково бяха обявени за защитени, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково.

Единият вид е вековно дърво от вида черна топола /Populus nigra/ в местността Клюнка, в землището на село Райкова могила, община Свиленград. Дървото е на възраст от около 150 години, с височина около 12 м, обиколка на ствола 7,02 м. Предложението за защита е било внесено от община Свиленград.

Другото дърво е цер /Quercus cerris/ в землището на село Камилски дол, община Ивайловград. Дървото е на възраст от около 200 години, с височина 14 м, обиколка на ствола 2,10 м. Дървото е обявено за вековно и забележително дърво по инициатива на Асоциацията на парковете в България, подкрепена от община Ивайловград. Местните хора го наричат "Синията" заради огромния каменен олтар в основата му, наподобяващ каменна маса, уточниха от РИОСВ.

Със заповедта се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета, допълниха от екоинспекцията.