Циганки с децата си скачат в изкопи на ВиК в знак на протест
Циганки с децата си скачат в изкопи на ВиК в знак на протест / netinfo

Ромки, чиито семейства останаха без вода заради задължения към ВиК - Хасково, са се опитали да възпрепятстват действията на екипите на дружеството, като са скачали с децата си в изкопа, който е бил направен, за да се прекъсне водоподаването. Това се е случило преди два дни, а от тази сутрин екипите на ВиК са достигнали безпроблемно, със съдействието на полицията, до водопровода, откъдето директно е спряна водата на живеещите в бл. № 42 на бул. “Васил Левски”. 48 семейства оттам дължат над 100 000 лева на водното дружество. Водата им е била спирана и друг път, но те са се прикачвали незаконно към водопровода.

Спирането му от тази сутрин предизвика бесен протест на роми, които първо блокираха административната сграда на ВиК, след това протестираха пред сградите на РИОКОЗ и Общинската администрация и накрая се пренесоха пред сградата на Областна администрация.

Ромите настояват водата да им бъде пусната, като обещават, че ще погасяват с минимални вноски задълженията си всеки месец. От ръководството на водното дружество обясниха, че всички семейства трябва да внесат по 50 лв, след което да се сключат договори за разсрочено плащане и тогава водата да бъде отново пусната. Някои семейства вече са внесли по 50 лева.