/ DarikNews, архив
Специалисти от Австрийския археологически институт ще изследват мрамора от Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково, информират от местния исторически музей. Днес екип,  ръководен от директора на института д-р Сабине Ладшетер, д-р Валтер Прохазка от университета в Льобен, Австрия и д-р Веселка Кацарова от НАИМ на БАН посетиха музея и Светилището.

Те взеха проби на част от мраморните артефакти, открити на археологическия обект през годините. С цел да не се нарушава целостта на предметите, парчетата са с размер между 2 и 5 мм и тегло около 2-3 грама. Те бяха отчупени от места, на които липсата им е почти незабележима – основи, постаменти или счупени участъци.
 
Обект на изследването са общо 10 предмета от фонд „Археология” на димитровградския музея. Сред тях са мраморни плочи, йонийски и коритски капител, ходило от статуя, статуя, колони, включително и орнаменти, част от самия обект.
           
Изследването стана възможно съгласно сключено рамково споразумение за съвместна научна дейност с  Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките и НАИМ на БАН. На тази база бе създаден проект за интердисциплинарни проучвания на мраморни кариери и артефакти от мрамор на територията на провинция Тракия / І-ІІ в./.

"Основната научна задача е изследването на местния добив на мраморна суровина, както и на импорта му от други части на Егейския басейн и Средиземноморието през този исторически период. Към настоящия момент в Европа вече е създадена широка база данни на мраморната суровина през античността и този проект е шанс Светилището на нимфите и Афродита да бъде част от нея", коментира уредникът-археолог на димитровградския музей Нели Кръстева-Аврамова.