Каснаково, разкопки
Каснаково, разкопки / Дарик радио, Хасково
Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите
95245
Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите
  • Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите
Уникална статуя на Изида от мрамор е била открита в приемната зала на нивото на мозайката на древната вила в светилището. Според археолозите статуетката, която е без глава и ръце, висока около 80 см, е изключително ценна, посочи кметът Иво Димов.

Освен нея е била намерена и глава на сатир от приближените участници в пировете на бог Дионис. По думите на д-р Веселка Кацарова това са най-ценните находки от обекта през всички сезони на археологически разкопки там, а по думите на кмета Иво Димов- най-ценните за тази година в страната.

Общината ще продължи да финансира работата по разкриване на Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, което е единственият нимфеум в България, едно от най-добре запазените тракийски светилища,датирано към края на втори век, категоричен бе той.

Подготвя и проект съвместно с археолози от БАН, за изпълнение на който ще се търси финансиране от подходящи програми, съобщи още днес димитровградският кмет.

Каснаково, резултати от археологически разкопки
Дарик радио, Хасково

Д-р Веселка Кацарова коментира, че с тези експонати димитровградският музей може да се нареди до световноизвестни музеи, които притежават подобни. Работата по реставрацията им ще продължи, след което те ще бъдат показани в пълния си блясък в зала „Археология“.