13-годишна признава в съда- натопила баща си, че я насилва
13-годишна признава в съда- натопила баща си, че я насилва / Дарик радио-Хасково

На 180 градуса промени показанията си пред съда днес 13-годишно момиче, чийто баща е подсъдим затова, че я е изнасилвал системно. На закритото заседание в Хасковския окръжен съд малолетната от Харманли е заявила, че всъщност й посягал не 32-годишния й баща Желю Иванавов, а бащата на мащехата й.

За направеното изявление от момичето потвърди председателката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова, която гледа делото.

Според разказа на Г.И. тя и 15-годишният й брат К.И. се наговорили да натопят баща си, за да се стреснел и да се съберял с родната им майка. След разпита им съдът разпореди психиатрични експертизи за двете деца, които са настанени в защитено жилище в друг регион. Призовка е изпратена и към лицето, за което момичето твърди, че е истинският насилник. Според негови познати обаче той нямал постоянен адрес и работил като пастир в харманлийския и димитровградския район.

Според прокуратурата обаче, Желю Иванов посегнал на дъщеря си на 9, 11 и 21 февруари т.г. След последната гавра със сестричето му, сигнал в полицията подал брат й и родителят бил арестуван. От тогава той е в ареста.

Децата са учили в помощно училище-интернат "Петко Славейков" в Харманли и се прибирали вкъщи само в събота и неделя. От 2011 г. те живеят при баща си, след като съдът постановил той да упражнява родителските права. Причината е, че едно от момчетата е било системно пребивано от мъж, с когото майката живеела на семейни начала.

 

Харманлиецът не е осъждан и няма криминални прояви до този случай. Ако Темида го признае за виновен по обвинението, предвиденото в закона наказание, е между 15 и 20 години, посочват юристи. На няколко пъти мъжът поиска да излезе от ареста, защото му липсвали децата. Съдът обаче, го остави зад решетките.