Засилен туристически интерес към АИР Боженци през 2015 г.
Засилен туристически интерес към АИР Боженци през 2015 г. / Dariknews.bg, архив

Запазената автентична възрожденска обстановка, музейните експозиции, културния календар, както и добрите условия за настаняване в къщите за гости провокираха засилен интерес към АИР "Боженци" през 2015 година.

Посетителите на резервата и музейните обекти са се увеличили с около 10%. Около 34 хиляди са туристите, които посетиха резервата, което го превръща в най-посещаваният туристически обект в община Габрово след АЕК "Етър" и музея "Дом на хумора и сатирата".

Една четвърт от туристите посещават и музейните обекти.

Засилен туристически интерес към АИР Боженци през 2015 г.
netinfo
През изминалата година културния календар включваше възстановки на народни обичаи и фолклорни концерти. Гостуваха ФА "Загоре", ДФА "Габровче", ФА "Сивек". От АИР "Боженци" се включиха в първите Европейски дни на художествените занаяти в България в партньорство с РСО "Централна Стара планина".

Бяха заснети три филма за Боженци - възстановка на Благовещение, Европейските дни на художествените занаяти и репортаж популяризиращ музея и резервата като интересна дестинация.

Продължи и работата с деца. Музейните специалисти разработиха познавателна игра за подрастващи на възраст между 6 и 12 г., с която АИР "Боженци" се включи в дейностите на организираната от Община Габрово Лятна академия.

Засилен туристически интерес към АИР Боженци през 2015 г.
netinfo

По традиция за най-малките имаше куклен театър в дните около 1 юни, а в началото на лятото се проведе 29 Национален детски пленер „Сбъдната приказка". Изложба с подбрани творби гостува в Плевен и Русе и се радва на голям интерес.
През 2016 г. отново ще има фолклорни концерти на различни ансамбли. За празниците през септември е отправена покана към ФА "Тракия".

Засилен туристически интерес към АИР Боженци през 2015 г.
netinfo

Още през първите дни на април АИР "Боженци" е домакин на Европейските дни на художествените занаяти, отново в партньорство с РСО "Централна Стара планина". Националният детски пленер "Сбъдната приказка" ще събере деца от цялата страна за 30 път.

Отново ще има куклен театър на открито и нови познавателни игри. В изложбените зали ще гостуват четири нови изложби. През тази година ще бъдат представени прояви за гостите, извън календара.