Започва ваксинирането срещу заушка
Започва ваксинирането срещу заушка / netinfo
Първите 1000 ваксини срещу заушка са получени в регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово. От днес започват първите имунизации. Ваксините са напълно безплатни, а поставянето им е препоръчително.

Имунизирането срещу паротит ще се извършва в кабинет на регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Бележка от личния лекар за здравословно състояние и имунизационен паспорт са документите, които е необходимо да се носят. Децата под 18 години трябва да бъдат придружавани от родител или да разполагат с неговото писмено съгласие за извършване на имунизация, каза за Дарик д-р Николай Пенчоков.

Според него особено наложително е ваксинирането на родените през периода 1982- 1986 г., тъй като тогава въобще не са поставяни имунизации срещу заушка. Около 700000 души в цялата страна трябва да бъдат ваксинирани срещу заболяването. В Габровска област няма точни данни за техния брой, защото голяма част от подлежащите на ваксиниране са извън общината.