Закриват Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в Габрово
Закриват Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в Габрово / netinfo
Да се закрие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в Габрово предлага регионалният инспекторат по образование, съобщи за Дарик началникът на инспектората Ангелина Дъбнишка. Становището е взето след извършена проверка в учебното заведение, направена във връзка с писмо на просветното министерство, в което се предлага оптимизиране на училищната мрежа и закриване на учебни заведения, в които има намаляване през годините на броя на учениците, една - две паралелки реализиран прием, както и маломерни паралелки.

В писмото освен Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн са посочени още две училища, които трябва да укрепят своите позиции и състояние. Това са Професионалната гимназия по строителство в Габрово и Професионалната техническа гимназия в Дряново. "Не закриваме учебното заведение с удоволствие, но с навлизането на делегираните бюджети издръжката на такива училища утежнява финансовата политика на държавата.

Основната причина за да се стигне до тук е демографският срив, както в областта така и в страната", каза Дъбнишка. Тя уточни, че в предложението за закриване на гимназията по текстил се иска запазване на паралелките за шивашката промишленост, както и специалността климатична и вентилационна техника. Обучението ще се извършва в техническа гимназия “Д-р Василиади” в Габрово.