Връщат в природата грабливи птици
Връщат в природата грабливи птици / netinfo
Акция за връщане в природата на дневни и нощни грабливи птици ще проведат съвместно Дирекцията на природен парк „Българка” и Рехабилитационен център за диви животни – гр. Стара Загора. Поводът е петата годишнина от създаването на Дирекцията на защитената територия.

Реинтродукцията ще се състои днес от 10.30 часа в района на Соколски манастир. В мероприятието ще вземат участие деца от обединено детско заведение „Ран Босилек” – гр. Габрово.

Пациентите, които ще бъдат върнати в дивите условия на живот са : 11 горски ушати сови ( A. otus);3 обикновени мишелова ( B. buteo);1 домашна кукумявка ( Ath. noctua);3 керкенеза ( F. tinunculus).

Всички птици са излюпени тази година малки, които по различни причини са били отделени от своите родители. Постъпили са в центъра от различни краища на България – Русе, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и др.

В течение на месец тези птици са преминали курс на възстановяване и доотглеждане в стационара на Спасителния център под грижите на специалисти и доброволци.

Според Сдружението за опазване на природата „Зелени Балкани” Стара Загора птиците вече са готови да заживеят самостоятелно в дивата природа и се надяват техните пациенти да се адаптират успешно към новите условия на живот.