Вотиви от Габрово участват в мащабен проект на БАН
Вотиви от Габрово участват в мащабен проект на БАН / Регионален исторически музей - Габрово

Вотиви от Габрово участват в мащабен проект на БАН - с това заглавие вестник "100 вести" привлича читателите си, които се интересуват от религия, история и култура. Изданието уточнява: Дали оброчните предмети са езическа или християнска практика, не е толкова важно, важно е, че някои неща ги правим точно така, както са ги правили хората от неолита - търсим път към божества, изцеление, щастие, осланяйки се на вярата си.

Терминът "вотив" идва от латинската дума exvoto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ги е наричал оброци. Думата "оброк" се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет.

Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на божество. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита. От подобни традиции са останали само спомени и артефакти, които могат да се видят в различни музеи по света, но практиката все още е жива и днес.

Изложба от предмети, излекували хиляди българи представят РИМ-Габрово и храм “Успение Богордично”

И както във всяка традиция, и в тази с течение на времето са настъпили различни промени и трансформации. Знанието на предците ни за тези практики е съхранено в много музеи, малки църковни храмове и частни домове. В тази изложба Регионален исторически музей-Габрово участва с 26 от вотивите, съхранявани във фонда му.

РИМ-Габрово участва в най-мащабната до момента изложба на вотиви в страната

Наскоро музеят показа и вотиви, които са на храм "Св. безсребреници и чудотврци Козма и Дамян", който се намира в квартал Недевци. От друга страна, в сградата на музея на ул. "Николаевска" № 10 в Габрово продължава популяризирането на една не толкова известна днес практика, свързана с оброчните плочки, наречени вотиви. Когато говорим за популяризиране, трябва да споменем, че още през 2012 година Регионалният исторически музей обяви за културна ценност на месец юли вотиви от Габрово.

Вотиви - културна ценност за юли