Изложба от предмети, излекували хиляди българи представят РИМ-Габрово и храм “Успение Богордично”
Изложба от предмети, излекували хиляди българи представят РИМ-Габрово и храм “Успение Богордично” / Регионален исторически музей-Габрово

Днес малко хора в България биха могли да обяснят какво е вотив. Само в Габрово е известно, че е запазена тази традиция, при това в една единствена църква - "Свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян".

Много вероятно е и не малко габровци да се затруднят да кажат къде се намира този православен храм. Историята, обаче, е уникална, както много неща около нас - стига да имаме познанието да ги оценим.

Църквата се намира в кв. Недевци и е единствената в България, за която се знае, че съхранява традицията на вотивите. Малки фигурки от благороден метал, които са копия на човешки орган - ръка, глава, крак. Или някой друг. Светците Козма и Дамян са лечители, а споменът, съхранен за тях е, че са лекували без да вземат възнаграждение. Затова са и безсребреници.

Изложба от предмети, излекували хиляди българи представят РИМ-Габрово и храм Успение Богордично
netinfo

Когато някой човек заболеел, отивал при майстор-златар и си поръчвал изработката на болния орган от благороден метал. След това го отнасял в храма и го поставял на специално място. Свещеникът четял молитва, а светците-безсребреници лекували болния човек.

Има различни версии защо у нас изчезва традицията на вотивите. Предполага се, че през периода на комунистическо управление, когато религията не е на особена почит, хората са се опасявали да поръчват вотиви в държавните златарски ателиета.

Свещениците от храма в габровския квартал Недевци, обаче, се досетили как да запазят тази уникална традиция. Те запазили вотивите, носени от различни хора и след като за един болен човек била прочитана молитва, вотивът му се ползвал от друг.

Кажете сега, не сме ли уникално гъвкави в Габрово! И не си ли заслужава да поддържаме традицията на вотивите и днес, когато никой не преследва никого защото е влязъл в православен храм?

Заслужава си и екипът на Регионален исторически музей-Габрово обнови вотиви от църквата "Свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян". Заедно с храм "Успение Богородично" музеят представя изложбата "Вотиви от храм "Свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян". Откриването е на 19 октомври от 16:00 ч. в залата на РИМ-Габрово на ул. "Николаевска".

Изложба от предмети, излекували хиляди българи представят РИМ-Габрово и храм Успение Богордично
netinfo