Белоглав лешояд
Белоглав лешояд / Етнографски музей на открито Етър
Все повече посетители на ЕМО „Етър” преоткриват Център „Българка” като мястото, където могат да прекарат част от своето свободно време. От няколко месеца построената преди години сграда се стопанисва от музея и в нея се реализират образователните инициатива на институцията. Архитектурно Център „Българка” се вписва отлично в стила, който е характерен за сградите в ЕМО „Етър” и в същото време разширява териториалния обхват на музея.

Няколко събития вече успешно бяха проведени в Център „Българка”. Интересът на десетки деца и младежи бе провокиран от образователните ателиета за изработване на сурвакници, мартеници от гайтан и бостански плашила. Инициативите от Европейските дни на художествените занаяти, които ЕМО „Етър” реализира също се състояха в Център „Българка”.

В наподобяващата възрожденска архитектура къща има залата със съвременно техническо оборудване, в която могат да се съберат до 35 души. Още няколко стаи дават възможност на всеки посетител или участник в събитие да се разположи удобно и да разгърне своя потенциал. Пространството около сградата също е подходящо за творчество – дървени пейки и маси, съоръжения за игра на деца и много зеленина.

На 7 май, денят след Гергьовден, в Център „Българка” ще се състои поредното събитие, в което може да се включите, за да научите важни неща за околната среда. Ще бъде забавно, полезно и запомнящо се. Не реагирайте с отрицание, само защото главен герой е лешоядът. Пребройте до десет, прочетете подробностите и ще се убедите, че първата реакция не винаги е най-правилната.

На 7 май, неделя, от 11:00 до 13:00 часа елате в Център „Българка” към ЕМО „Етър”, за да станете част от инициативата „За лешоядите с любов” - представление и образователни ателиета, посветени на египетския лешояд.
 

Излюпи се първото бебе белоглав лешояд от двойка, загнездила в Централен Балкан


Билети може да закупите на касите на Етнографски музей на открито „Етър“ и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Предварително закупен билет дава право за посещение на ЕМО „Етър“ на 7 май с 40% отстъпка от входната такса.

По време на образователната програма в Център „Българка" към ЕМО „Етър” са предвидени:

Презентация за видовете лешояди, атрактивно поднесена от Красимир Киров, уредник в отдел „Природа” към РИМ ”Русе”;

Пиеса, посветена на египетския лешояд, представена от Група за детски театър „Камила” с идеен ръководител Илия Девеждиев;

Ателие за изработка на маска с образа на египетски лешояд, макет на змия, лалугер, охлюв, костенурка, таралеж;

Участниците ще могат да се докоснат до макети на млада и възрастна птица египетски лешояди в реален размер. Инсталацията е изработена от русенския художник и скулптор Даниел Кънчев;


В миналото животът на българите е протичал в хармония с природата. Днес Етнографски музей на открито „Етър” пази традициите, свързани с този начин на съществуване. От Гергьовден 6 май започва лятната половина на стопанската година. На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша, като стадото се подкарва със зелена пръчка. От този ден до Димитровден стадата са по пасищата и са изложени на всякакви опасности.

Лешоядите са санитарите на природата. Те не нападат домашни и диви животни, хранят се единствено с мърша, като се справят успешно не само с тъканите и костите в нея, но и с причинителите на заразни болести и по този начин предотвратяват разпространението им сред домашните и дивите животни.

Образователната програма на 7 май в ЕМО „Етър” е в партньорство с Екомузей – Русе, Група за детски театър „Камила” с идеен ръководител Илия Деведжиев.

„За лешоядите с любов” е инициатива, насочена към деца и техните родители. Целта на е участниците в нея да се запознаят с една различна гледна точка за лешоядите и да разберат, че природата трябва да се уважава, да предизвиква вдъхновение, а не да бъде унищожавана.В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглав и египетски.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаването на местообитанията и бракониерството.

Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на много неправителствени организации в България.